dinsdag 22 januari 2013

Dames 2 doen wat ze moeten:  VKt D2 – Wervik: 3-0

Na de nederlaag tegen Wingene was er toch enige onzekerheid in de ploeg geslopen.  Deze vertaalde zich ook in de aanvangsfase van de eerste set.   VKt maakte behoorlijk veel (onnodige) fouten , de receptie stond allerminst op scherp en Wervik zette – ondanks enkele mooie punten van Sien Vercruysse en Margaux Hoornaert  en een attent blokje van Inge Audenaert – VKt op een 8-13 achterstand.   Coach Marc Vanneste vond het tijd om zijn dames de levieten te lezen en het werkte.  Met twee punten van Elke Vanthournout krabbelden D2 even terug maar Wervik leek niet bereid om mee te werken want het zette VKt terug op een 6 puntenkloof: 11-17. Julie Haeck kwam Elke vervangen in het achterveld en bracht wat stabiliteit. VKt begon terug te vechten.  Een mooie score van Evelien Lataire opende de debatten.  De opslagdruk die tot op dat ogenblik ontbrak, werd o.m. door Margaux verhoogd en Wervik ging in de fout.  Met een mooie blok van Evelien en een ace van Sien beende VKt bij: 17-17.  Ondanks een goeie verdediging van libero Jessie Verhaeghe nam Wervik toch weer twee punten voorsprong maar coach Marc nam zijn tweede time-out en VKt vond zijn tweede adem.  Wervik werd een paar keer in de fout gedwongen en een blok en een drop van Evelien die onder stoom was gekomen, zette de 21-19 op het bord. Toch bleef het een spannende bedoening want Wervik kwam op kousenvoeten terug tot 21-21 maar dan scoorde Elke na een lange rally om het nog eens met een korte diagonale aanval over te doen.   Spelverdeelster Silke Vanthournout speelde dan middenspeelster Inge Audenaert aan die hard en diep naar positie 1 sloeg.  De eerste setbal werd door Wervik nog verdedigd maar Elke Vanthournout was moeilijk te stoppen en sloeg het setpunt op het Wervikse canvas: 25-23.
Set 2 met Laure Van Huffel in plaats van Inge begon vrij gelijkopgaand met scores van Elke en spelverdeelster Silke in eerste tijd.  Laure Van Huffel tekende met een fraaie middenaanval  voor de 6-6 en Sien Vercruysse dikte de score aan met een mooie driemeter-aanval.  Opnieuw Laure zorgde voor de eerste technische time-out.  Daarna liet VKt Wervik ter plaatse met een mooie aanval in de straat van Margaux en Evelien die door het blok heen sloeg.  Een blok van Evelien en Sien en een mooie technische aanval van Margaux en een ace bij opslag van Laure zorgden voor de 14-8.  VKt was niet meer te stuiten en stoomde door – o.m. met goed blokwerk van Evelien en Elke- naar 19-12. Nadat Elke knap vrijgespeeld was door zus Silke en diep op positie 6 scoorde, noteerden we een knappe pipe-aanval van Margaux voor 21-12.   Even rechtte Wervik de schouders met ondermeer een “zwientje” maar spelverdeelster Silke vond het welletjes en tekende uit eerste hand voor setbal. Toen Wervik de opslag van Silke niet onder controle kreeg, was ook de tweede set een feit: 25-17.

In set 3 met Laure ipv Evelien leek het er op dat VKt gewoon op zijn elan zou doorgaan.  Met gerichte opslagen ontregelde Silke de opbouw bij Wervik en met scores van Sien, Margaux en een ace werd het 5-0. Libero Jessie bracht de ballen mooi tot bij Silke en zo stoomde VKt door tot 8-4.  Elke scoorde nog van op positie 2 maar dan leek de machine even te stokken.   Wervik dichtte de kloof tot Margaux een tweetal keren scoorde en zo de stand op 12-9 bracht.   VKt ging verder op zijn elan met twee scores van Sien: 15-10.   Hanne Vancouillie kwam in voor Silke. Even leek Wervik zijn tweede adem teruggevonden te hebben maar een score van Sien bracht VKt bij 16-13.  Met een ace van Margaux, een score van Elke en een knal van Evelien die Sien als opposit was komen vervangen, werd het 20-13.  De schaapjes op het droge zou je denken maar  Wervik bleef aanklampen: 20-16.  Een strenge beslissing van de scheidsrechter met geel voor de kapitein van Wervik en een score van Inge door het midden  en een prima aanval van Elke zorgden voor de 24-19.  Maar toen viel VKt opnieuw stil en kreunde onder de opslagdruk van Wervik.  Na de time-out van coach Marc bij 24-23 maakte spelverdeelster Silke Vanthournout met een bal uit de eerste hand een einde aan de debatten: 25-23. 
Een verdiende overwinning voor D2 die hopelijk hieruit het nodige vertrouwen putten.  Stilaan groeien de dames terug naar het vormpeil van voor de nieuwjaarsdagen. Als ze nog wat meer opslagdruk kunnen ontwikkelen, moet de volgende wedstrijd tegen Dynamivo Dadizele meer dan haalbaar zijn. 

Speelden voor VKt: Silke Vanthournout, Evelien Lataire, Inge Audenaert, Sien Vercruysse, Elke Vanthournout,  Jessie Verhaeghe, Margaux Hoornaert, Laure Van Huffel, Julie Haeck & Hanne Vancouillie. 
Lore Werbrouck.moest gekwetst toekijken en Emily Vandamme zit volop in de examens.  

Coach: Marc Vanneste.

woensdag 16 januari 2013


Een ontstellend zwak VKt D2 verliest van Wingene: 3-1

Wingene is al langer het zwarte beest van VKt.  Het kleine terrein ligt onze dames niet en in de voorbije jaren wist VKt bij WIVO niet veel te rapen.    D2 waren dus gewaarschuwd en in het begin van de eerste set leek er geen vuiltje aan de lucht.   Nadat middenvrouw Inge Audenaert het eerste punt attent had weggelegd, zorgde spelverdeelster Silke Vanthournout voor zo veel opslagdruk dat WIVO niet tot opbouwen kwam.  VKt benutte via Sien Vercruysse op opposite, Elke Vanthournout op 4 en Margaux Hoornaert met een mooie pipe-aanval optimaal de geboden kansen en liep uit tot 1-5.  Met nog een score van Sien en eentje van Inge die de bal door het blok heen ramde, werd het snel 3-8.  Maar dan stokte de machine en ging VKt er receptioneel onderdoor.  De recepties (of het gebrek eraan) zouden trouwens in deze wedstrijd het grote probleem worden.  In een mum van tijd stond het 7-9.  Toch bleef VKt in deze beginfase dominant met degelijk blokwerk en een goeie afwerking o.m. van Elke tot twee maal toe: 10-13. Een verraderlijk toetsballetje van Elke zorgde ook voor de 11-14.  VKt stoomde door naar de tweede time-out: 11-16.  Wingene leek een vogel voor de kat maar krabbelde toch terug tot 16-17 waarna Margaux met een slim dropballetje de remonte van WIVO brak.  Toch was het  nog niet gedaan want VKt liep wel uit tot 20-23 maar Wivo kwam nog gevaarlijk opzetten.  Uiteindelijk waren het Elke en Sien die de eerste set besloten: 23-25.  We vermelden nog de onsportieve houding van de markeerder van Wingene die een rotatiefout bij zijn eigen ploeg probeerde te verdoezelen wat hem nog (bijna) gelukt was ook.
Set twee begon zoals set 1 en VKt stoomde met zware opslagen (en een ace) van Elke door naar 1-5.  Maar dan begon de receptie opnieuw te kraken.  WIVO kwam terug en bij 8-8 stonden de bordjes gelijk.  Even ging het gelijk op maar na wat knoeiwerk op vlak van receptie en in verdediging nam WIVO een kleine voorsprong.  Een TO van coach Marc gaf even soelaas want via Elke en een goede opslag van Evelien Lataire werd het 12-12.  Inge en Sien zorgden er voor dat VKt gelijke tred bleef houden met Wivo maar toen de receptie opnieuw onder druk kwam te staan, sloeg Wingene plots een 5-puntenkloof.   De inbreng van Lore Werbrouck ipv. Margaux, van Emily Vandamme ipv Sien en van Laure Van Huffel ipv Inge zorgde voor een opflakkering bij VKt en na een goeie verdediging van libero Jessie Verhaeghe scoorde Evelien tweemaal op rij voor 23-21.  De remonte kwam echter te laat want Wivo maakte de set uit met 25-22.

Set drie was er een om rap te vergeten.  Wivo bouwde op enthousiasme en een maximale opslagdruk een kloof uit tot 8-1.   De receptie bij VKt gaf niet thuis en van enige opbouw was dan ook geen sprake.  Even kregen de supporters hoop toen D2 terugkrabbelden tot 11-6 met o.m. scores van Elke Lore en Evelien.  Maar de remonte viel stil en Wingene behield de kloof tot 16-9 ondanks het feit dat de scoremachine van Evelien op dreef kwam . Met Margaux ipv Elke kregen we een kleine opflakkering, vooral dan door goed blokkeringswerk van o.m. Emily en Evelien: 18-14.  En na een goeie verdedigende actie van Jessie konden eerst Lore (met een technisch geslagen bal) en Evelien met een mooie drop^de kloof verkleinen tot 19-16.  Dat was meteen ook het einde van het VKt-verhaal want VKt kreeg geen enkele bal nog deftig bij spelverdeelster Silke met een 25-16 als setstand.
De hoop dat D2 het in de volgende set zouden rechtzetten,  was van korte duur.  Onzekerheid troef bij D2 en de fouten stapelden zich zowel in receptie als in aanval op.  Niets lukte nog: 8-1.  Wivo speelde op een wolk en zelfs gemaakte punten werden nog verdedigd: 10-3.  Het geloof in zichzelf smolt verder weg als een ijslolly op een hete kachel en wivo stoomde door naar 16-7.  Toen rechtte VKt even de rug voor 16-10 maar een opeenstapeling van receptiemissers maakte al gauw een einde aan de hoop om die set alsnog te winnen: 20-11.  VKt bleef knoeien en Wivo maakte het uit: 25-15.

Een verdiende overwinning van WIVO.  Onze dames zullen zich voor de komende matchen moeten herpakken. 
Speelden voor VKt: Silke Vanthournout, Evelien Lataire, Inge Audenaert, Sien Vercruysse, Elke Vanthournout,  Jessie Verhaeghe, Margaux Hoornaert, Emily Vandamme, Laure Van Huffel, Hanne Vancouillie & Lore Werbrouck.

Coach: Marc Vanneste.

dinsdag 8 januari 2013


Beker Dehaene : heenwedstrijd.  VKt Dames zetten een eerste stap richting finale.

VKt D1 – Lendelede: 3-1

VKt D1 willen graag voor de beker gaan maar tegen de leider in tweede divisie was het opletten geblazen.  Dat werd al snel duidelijk in de eerste set toen Lendelede er vrank en vrij en met de nodige opslagdruk tegen aan ging.   De receptiefouten swingden de pan uit en in een mum van tijd keek VKt tegen een vijf punten kloof aan: 5-10. Wanneer setter Joke Coens dan Karen Verhaeghe in stelling kon brengen werd de kloof snel gedicht tot 9-11.   Met de steun van kapitein Eva Verboven werd het zelfs 12-12.  Maar VKt viel stil en Lendelede slaagde er – met een beetje hulp van het net en van de man op de stoel- opnieuw in om een vijf punten kloof te slaan: 12-17.  VKt gaf niet af en vocht ondermeer met Ellen Goemaere die de receptie en verdediging was komen versterken- terug.  Helena Biebauw legde de bal attent weg en na een prima pass van Joke wist Eva te scoren van achter de drie meter.  Toen ook Laure Flament de bal tegen de grond wist te knallen, kregen de supporters opnieuw hoop: 17-18.  Maar opnieuw stokte de motor en enkele onzuiverheden van de kant van VKt lieten Lendelede toe om tot 18-22 uit te lopen.  VKt probeerde nog wel maar onzuiverheden in receptie zorgden er voor dat de eerste set naar de meisjes uit Lendelede ging: 19-25.

In set twee tapten de VKt-meisjes uit een ander vaatje.   De receptie onder leiding van libero Jana Lannoy begon steeds beter te functioneren.  Aanvankelijk wist Lendelede nog gelijke tred te houden 11-11 maar toen eerst Caroline Casteleyn en daarna Helena Biebauw uitpakten met een reeks moeilijke opslagen, nam VKt de bovenhand: 15-11.  Het blok begon te functioneren en VKt maakte via Laure Flament gebruik van de aangeboden kansen. Eva scoorde 2 x na elkaar en zo bleef de kloof behouden op vier punten; 18-14.  Eventjes leek Lendelede terug te keren maar Joke bleef intelligent voor Eva kiezen die bleef scoren.  Lien Moijson was ondertussen ingekomen voor Caroline Casteleyn.  Even nog kwam Lendelede terug tot 20-20 maar opnieuw Eva scoorde een belangrijk punt waarna ze van op de opslaglijn met een ace de kloof nog wat uitdiepte.  Lendelede kreeg geen vat op haar opslagen en Lien Moijson kon met een prima score de 23-20 op het bord zetten.  Eva bleef de receptie van Lendelede teisteren en de Zuid West-Vlamingen kwamen niet meer tot scoren : 25-20.

In set drie ging VKt er als een sneltrein van door en met zware opslagdruk en gebruik makend van elke kans die geboden werd, stond het al snel 18-8.  Het middencompartiment met Helena en Karen was niet te stuiten en onze hoekaanvalsters Caro, Laure en Eva scoorden bij vrijwel elke aanval.  VKt liet echter de teugels iets te vroeg vieren en Lendelede kwam gevaarlijk opzetten.  Nu hadden zij het momentum en niets lukte nog bij VKt.  Bij 19-15 kwam Lien opnieuw in voor Caro.  Dat veranderde niet onmiddellijk iets aan de zaak en Lendelede kwam dreigen tot 20-18.  Bij 21-18 kwam Lien Moijson dan aan de opslag en haar verraderlijke opslag zorgde voor de ene receptiefout na de andere bij Lendelede.  In een ruk en drie receptiefouten later stond het setbal.   De opbouw bij Lendelede bleef haperen en op goed verdedigen van Jana wist Joke Coens  Laure aan te spelen die de derde set met een knal afrondde: 25-18.

In de laatste set werd het duidelijk dat VKt nu helemaal onder stoom was gekomen.  De receptie van Lendelede kreunde onder de Torhoutse opslagdruk.  VKt wist de eigen fouten tot een minimum te beperken en ook het Torhoutse blok begon zich zeer nadrukkelijk te manifesteren.   In geen tijd stond het 18-6.  De verdediging met een prima Jana liet zich niet in de luren leggen en vrijwel elk punt werd gescoord ofwel met een krachtige aanval ofwel met een slim legballetje.  Lendelede stond er bij en keek er naar en werd er duidelijk moedeloos van.   Lien kwam Caro nog vervangen die zich gekwetst had aan de hand en de machine bleef gesmeerd verder draaien. Uiteindelijk was het Joke Coens die de wedstrijd mocht uitserveren: 25-9.  

Vermits het hier om een bekerwedstrijd gaat met terugmatch, moeten we nog het vel van de beer niet verkopen voor hij ….   De setwinst van Lendelede betekent dat VKt in Lendelede ten minste twee sets moet winnen om zich te plaatsen voor de finale.   Een VKt dat dominant speelt zoals in de laatste set moet dat zeker kunnen.   We kijken uit naar de terugmatch in februari.  Hopelijk kunnen we tegen dan ook de gekwetste speelsters: Iris Vandewiele, Lies Dobbelaere en Caro Casteleyn recupereren.   Alvast spoedig herstel dames.  VKt was alvast blij om Hanne Libbrecht na meer dan een jaar blessure-ellende in de huppelhoek te mogen begroeten.

Traden aan voor VKt:  Eva Verboven, Lies Dobbelaere, Laure Flament, Joke Coens, Karen Verhaeghe, Iris Vandewiele, Jana Lannoy, Caroline Casteleyn, Ellen Goemaere, Lien Moijson. Helena Biebauw, Hanne Libbrecht, Julie Maertens.    Coach: Jean-Paul Serbruyns.