dinsdag 28 januari 2014

VKt D2 – Vlamvo Vlamertinge 3-2

Sinds jaar en dag staat een wedstrijd tussen D2 en Vlamvo garant voor spanning en strijd. Het was zaterdagavond in Torhout weer niet anders.
Vlamvo nam een verschroeiende start en bij VKt klopte het plaatje niet: 2-6. Even groeide de hoop toen VKt o.m. door goede opslagen van middenvrouw Inge Audenaert druk kon zetten en Lore Werbrouck hiervan kon profiteren om haar ploeg dichter te brengen: 5-6. Maar dichter kwam VKt niet. D2 vonden niet onmiddellijk een antwoord op de aanvallen door het midden en Vlamvo liep uit tot 7-11. Een prima receptie van libero Jessie Verhaeghe liet Elke Coens toe de kloof wat te dichten maar toen het 8-13 stond moest coach Marc Vanneste zijn toevlucht nemen tot een time-out. Veel leverde het niet op want Vlamvo viel niet af te stoppen en stoomde door naar 10-18. Lore Verplancke kwam in aan de opslag maar ook zij kon het tij niet keren. Midden Laure Van Huffel en opposite Sien Vercruysse konden de pil wat verzachten maar niet beletten dat Vlamvo de eerste set naar zich toehaalde met 16-25.

Coach Vanneste herschikte zijn troepen enigszins met Elke Vanthournout op opposite en Sien Vercruysse in het midden en VKt deed plots mee. Het ging gelijk op tot 7-8 maar dan plaatste Vlamvo vanuit een ijzersterke verdediging een tussenspurt naar 7-12. D2 schroefden met Laure Van Huffel en later ook Elke Coens de opslagdruk wat op. Zo kon het op kousenvoeten dichterbij komen (14-15) maar Vlamvo bleef in verdediging alles pakken. De time-out bij 15-18 had onmiddellijk effect toen Elke Vanthournout het gaatje in de straat vond. Maar Vlamvo gaf niet af en ging met een sterk middencompartiment door naar 17-20. Dan ging het licht in Vlamertinge even uit en met een goeie opslagreeks van Lore Werbrouck zettte VKt de bordjes weer gelijk: 20-20. Het slot was dan ook erg spannend en de ploegen losten elkaar voor geen vin tot Elke Coens de 24-23 op het bord knalde. Vlamvo kwam niet meer tot aanvallen en zo werd het 25-23.

Ook set drie begon niet echt hoopgevend en bij 2-6 moest coach Vanneste reeds een eerste time-out nemen om de neuzen in de juiste richting te zetten. Onder impuls van goed verdedigend werk van Elke C. en Jessie wisten Elke V en Lore te scoren maar konden ook niet beletten dat het toch 6-10 werd. Een attente midden Laure Van Huffel zorgde voor de kentering met een balletje in de 3 meter . Met Laure aan de opslag was het de beurt aan Vlamvo om receptioneel wat te stuntelen en VKt profiteerde met mooie scores van Elke C en goed blokwerk van Sien en spelverdeelster Joke Coens. Toen Joke Coens zelf een einde maakte aan een lange rally door het balletje precies in het gaatje te leggen, nam de Vlamertingse coach haar toevlucht tot een time-out. Elke Coens was niet meer te stoppen en toen zus Joke voor de nodige opslagdruk zorgde, kon zij tot tweemaal toe scoren: 14-11.
Even een haperingske maar Elke V zorde met een prima score voor de 15-13. Nu stonden D2 onder impuls van Jessie ijzersterk te verdedigen en de kloof werd met scores van o.m. Lore W. uitgediept. Elke C tekende met een mooie pipe voor de 17-13. Een heel mooi diagonaaltje van Elke V zorgde er voor dat de kloof behouden bleef. Er was geen houden meer aan D2. Lore W zorgde met een ace voor een geruststellende kloof: 22-16. Goed blokwerk van Sien leverde een setbal op die meteen verzilverd werd door Laure Van Huffel: 25-18. Eventjes opschudding toch toen onze libero Jessie op het einde van de set op haar hoofd viel. Gelukkig kwam ze er met de schrik en wat hoofdpijn op zondag er van af.

Set vier begon heel gelijkopgaand met lange rally’s. Spelverdeelster Joke Coens verdeelde heel gevarieerd en zette al haar aanvalsters aan het werk maar Vlamvo gaf geen krimp: 7-8. Na de time-out slopen er een aantal onzuiverheden in het Torhoutse spel en Vlamvo profiteerde: 9-12. D2 waren eventjes van slag. De receptie was onzuiver maar ook blokkerend liep een en ander fout. Bij 10-14 probeerde Marc zijn team terug op de rails te krijgen. Een drop van Sien brak het Vlamertingse momentum. Met Lore Verplancke aan de opslag werd de opbouw bij Vlamertinge danig verstoord en konden Laure Van Huffel en Lore Werbrouck een stevig blok plaatsen: 13-15. Maar VKt kreeg de kloof niet gedicht en Vlamertinge bleef het vertrouwde recept hanteren waar heel vaak gezocht werd naar de grote middenvrouw die boven het blok uit sloeg: 14-18. Elke Coens bracht haar team dichter 16-18 maar D2 bleven de fouten opstapelen en in geen tijd werd het 18-23. Uiteindelijk was het de spelverdeelster van VLamvo die met een eerstehandsbal de set beslechtte: 20-25.

Tiebreak dus. Bij 2-3 noteerden we een prima redding van Elke V die een verloren bal wist te recupereren waarna Lore W. de bal net voor de scheidsrechtersstoel kon weghalen en die zo brengen dat Elke C. met een pipe kon scoren. Een cruciaal punt zo bleek nadien want dan kwamen D2 met een ace van Laure, een éénvrouwsblok van Sien, een pipe van Elke C en nog een ace van Laure 7-3 voor. Bij 8-4 werd van kant gewisseld en Lore W zorgde er voor dat de kloof intact bleef maar toen Vlamvo met een gelukje bij de opslag en goed blokwerk tot 9-8 terugkeerde, sloeg er toch enige onzekerheid toe. Elke C. met een dropje midden midden en Laure Van Huffel en goed blokwerk van Elke V. zorgden opnieuw voor een geruststellende kloof. En met een ace van Joke werd het zelfs 13-9. Een goed blok van Laure en Elke V zorgde er voor dat D2 uiteindelijk deze match toch zegevierend konden besluiten: 15-10.

Speelden voor VKt: Elke Coens, Joke Coens, Lore Werbrouck, Elke Vanthournout, Jessie Verhaeghe, Sien Vercruysse, , Laure Van Huffel, Inge Audenaert, Hanne Vancouillie, Lore Verplancke. Trainer-coach Marc Vanneste
Evelien Lataire is nog steeds gekwetst en Emily Vandamme zit volop in de examens.

maandag 27 januari 2014

Dames 1e Divisie B VKt Torhout -Govok Gooik 3-1
(25-23 30-28 23-25 25-19)

Met de komst van Gooik kwam een ploeg op bezoek die weliswaar voorlaatste stond maar die het potentieel heeft om in de bovenste helft mee te draaien wat dit jaar vooralsnog niet lukt. VKt had na de winst in Bissegem weer de goede kadans te pakken en wilde een nieuwe driepunter scoren.

In het begin van set 1 gaven beide ploegen mekaar geen duimbreed toe (2-2/6-6) maar VKt speelde toch iets snediger en zette een kleine voorsprong op het bord(10-7 13-10). Gooik antwoordde met stevig powervolleybal en kwam langs en voorbij Torhout (13/14). Laure Flament sloeg opnieuw een kloofje (17-14) maar afgedwongen foutjes bij de thuisploeg gaven de bezoekers weer hoop(17-18). Met gevarieerd spel en stevig opslagwerk kwam VKt op 24-21 maar Gooik gaf niet op (24-23). Ellen Goemaere zette uiteindelijk setwinst op het bord met een knappe aanval: 25-23.

Met stevige opslagen dwong Gooik VKt in de achtervolging (0-4). Laure Flament en Celine Platteeuw dichtten de kloof (6-6) en zetten bij de eerste technische time-out Torhout op voorsprong 8-6. Gooik schakelde een versnelling hoger en Torhout had het moeilijk in verdediging. VKt kon ook blokkerend te weinig in brengen tegen de kracht van de bezoekende aanvalsters en was op achtervolgen aangewezen (9-13/12-16/15-19). Bij 17-22 zag het er niet goed uitvoor de thuisploeg. Vkt knokte zich echter weer in de wedstrijd(22-22) maar moest bij 22-24 toch twee setballen toestaan. In een zinderend slot kregen beide ploegen kansen om af te maken (Gooik kreeg nog 3 setballen(25-26/26-27/27-28) maar een ontketende Laure Flament deed het thuispubliek ontploffen en bij 30-28 was ook set 2 voor Torhout. Van een thriller gesproken.

Quasi zelfde scenario in set 3 waarbij beide ploegen aan mekaar gewaagd waren (2-2/5-5/7-7) maar Gooik toch het meer stabiele spel ontwikkelde en dan ook opnieuw wat voorsprong nam (7-10/9-13). Vkt verdedigde moeizaam, scoorde te weinig en kon de kloof dan ook niet dichten. Het Torhoutse blok faalde en Gooik spurtte opnieuw naar 17-22. Ondanks een (te late) remonte van de thuisploeg kon Govok nu wel setwinst binnen halen: 23-25.

Tot 4-4 in set 4 kon Gooik nog meespelen maar eenmaal de thuisploeg het juiste ritme had gevonden dienden de bezoekers af te haken. Eva Verboven scoorde vlot en ook de opslag ontregelde de Gooikse organisatie zodat al snel een geruststellende voorsprong op het bord kwam (14-8/20-10).Toen Torhoutse motor dan toch even ging sputteren, kon Gooik wat dichterbij kruipen (20-15) maar de eindwinst kwam niet meer in gevaar en Celeste Deforche serveerde de 25-19 setstand op het bord.

Een knappe overwinning van de thuisploeg na een zeer spannende wedstrijd tegen een verdienstelijk Gooik dat mee propaganda maakte voor het volleybal in Divisie.

VKt speelde met : Eva Verboven ,Celeste Deforche,Ellen Goemaere,Celine Platteeuw,Laure Flament,Karen Verhaeghe en libero Luka Lescrauwaet. Kwamen in : Marie Declerck en Wiebe Vercruysse

verslag: Patrick Bostoen

woensdag 22 januari 2014

DAVO Wevelgem- VKt : 1 - 3
De wedstrijd tegen Davo Wevelgem beloofde een pittige bedoening te worden.  Van alle ploegen die VKt reeds thuis had moeten partij geven, was Davo immers een van de taaiste tegenstanders gebleken.   En ook de stand in de rangschikking gaf aan dat Davo een team was om mee rekening te houden.

De eerste set startte VKt met een 0-3 dankzij het goede opslagwerk van Joke Coens.  Deze driepuntenkloof zou Wevelgem niet meer kunnen overbruggen dankzij het goede verdedigingswerk van libero Jessie Verhaeghe en het feit dat onze aanvalsters vlot scoorden.   VKt hield de opslagdruk hoog  en dat resulteerde in nogal wat fouten aan de kant van Davo.  De twee Elkes (Coens en Vanthournout) waren trefzeker en ook het middencompartiment met Inge Audenaert en Laure Van Huffel liet zich gelden.  Opposite Sien Vercruysse dikte het puntentotaal aan en in geen tijd stond het 9-17.   Eventjes liet VKt de teugels vieren (13-18) maar coach Marc Vanneste greep in met een time-out en de scoringsmachine kwam terug op gang.  Op 13-20 scoorde spelverdeelster Joke Coens haar tweede punt van de match toen ze de bal netjes diep op vijf dropte.  Lore Verplancke kwam in het achterveld Elke V vervangen en VKt stoomde rustig  door naar setwinst dat met twee prima bloks (van Inge Audenaert en Elke C.) werd bezegeld: 16-25.
Set twee startte als duplicaat van set 1 met een reeks goeie opslagen van Joke maar er slopen wat foutjes in het spel van VKt waardoor Davo gelijke tred kon houden en bij 6-5 voor het eerst de leiding nam.   Met scores van Sien V. (blok-out), Elke V (in de straat)en Elke C na een prima receptie van Jessie bleef VKt gelijke tred houden: 8-8.   Even werd de wedstrijd getekend door veel onzuiverheden en fouten aan beide kanten 12-12.  Een mooie verdedigende actie van Elke V. werd prima afgemaakt door Elke C. en dat was het begin van een beter moment bij VKt: 13-15.  Maar toen verloor VKt de pedalen, werd enorm onder druk gezet bij de met veel risico genomen opslagen en betaalde de fouten cash: 19-15.  Lore Werbrouck was ondertussen Elke V. komen vervangen.  VKt vocht terug tot 20-18 maar maakte ook net te veel fouten om de kloof helemaal te kunnen dichten: 24-21.  Middenvrouw Laure Van Huffel weigerde te plooien en scoorde met een slim dropballetje en het werd helemaal spannend toen Davo receptioneel in de fout ging: 24-23.  VKt kreeg de kans om de bordjes in evenwicht te brengen maar de bal ging out en de set ging naar Wevelgem: 25-23.

Met Elke V op opposite en Lore Werbrouck op 4 probeerde coach Marc Vanneste de blokkering wat te verstevigen en wat rust te brengen in de receptie.  De opslagen van Joke Coens zorgden weer eens voor wat problemen bij Wevelgem en met een ace tekende Joke voor de 1-3.  Even kon Wevelgem reageren maar met een mooie opslagreeks zorgde Elke C. voor grote problemen bij de tegenstanders en met een ace tekende ze voor de 3-8.  Lore Werbrouck scoorde op een mooie pass van Joke om het daarna nog eens netjes over te doen: 4-10.   Een goed blok van Elke V. en Laure bracht de Wevelgemse aanvalsters aan het twijfelen en met een ace bleef Elke V. de opslagdruk verzorgen: 5-12.   Joke had de smaak van het scoren duidelijk te pakken want ook nu maakte ze met een mooie toets een einde aan een lange rally: 5-13.  Wevelgem ging evenwel voluit in de opslag en nu was het even VKt dat stond te schutteren en in de fout ging: 11-14.  Maar ditmaal lieten onze meisjes het niet zo ver komen en het was Lore met een pipe die de 11-16 op het bord zette.   Onze middenvrouwen  Inge en Laure droegen zowel blokkerend als scorend hun steentje bij en in geen tijd stond het 11-20.  Libero Jessie organiseerde haar verdediging prima en hoewel Wevelgem nog even kwam dreigen 15-23, was het uiteindelijk opposite Elke V die met een aanval in de straat de 16-25 op het bord zette.
Set vier begon in mineur met veel onzuiverheden in het spel van VKt.   Bij 4-2 scoorde libero Jessie met een onderhandse toets de aansluitingstreffer.  VKt hield gelijke tred tot 6-6 maar moest dan de rol lossen: 10-6.   Sien Vercruysse kwam Laure in het midden aflossen en plots ging Wevelgem als gevolg van goeie opslagdruk keer op keer in de fout: 10-10.  Het spel kabbelde met wisselende kansen voort tot Elke V. en Inge een blok plaatsten en VKt een reeks kon neerzetten: 13-16.  Hanne Vancouillie kwam Inge vervangen aan de opslag en nadat ze met een goeie verdediging Lore W. liet scoren, dikte ze de kloof aan met een ace: 14-19.   Lore Verplancke kwam in voor Elke V. Met een prima receptie liet ze Sien toe door het midden te scoren.   Wevelgem raakte het noorden wat kwijt -en Lore W.  dwong Davo met een ace tot een laatste time-out: 17-22.  Uiteindelijk was het diezelfde Lore die met een mooie pipe een streep trok onder de wedstrijd: 18-25.

Verdiende overwinning van onze meisjes in een wedstrijd die zeker geen schoonheidsprijs verdiende.  Maar al bij al werd een gevreesde klip makkelijk genomen.
Speelden voor VKt:  Elke Coens, Joke Coens, Lore Werbrouck, Elke Vanthournout, Jessie Verhaeghe, Sien Vercruysse, , Laure Van Huffel, Inge Audenaert, Hanne Vancouillie, Lore Verplancke.  Trainer-coach Marc Vanneste.   Evelien Lataire is nog gekwetst en Emily Vandamme

zondag 19 januari 2014

Dames 1e Divisie B Bidavo Bissegem -VKt Torhout 0-3 (23-25 21-25 16-25)

Van Patrick Bostoen

Op bezoek bij streekgenoot Bissegem, dienden de dames van VKt zich te herpakken na de nederlaag van vorige week tegen Aalter. Thuisploeg Bissegem wilde best wel stunten om zijn nieuwjaarsreceptie meer glans te geven en de zeer talrijk opgekomen thuissupporters te verwennen.

Torhout startte het best (2-5) maar Bissegem zette de situatie recht, mede dankzij hogere foutenlast bij VKt, en speelde de bezoekers op achterstand (8-6). De thuisploeg verhoogde de opslagdruk en verdedigde ook fanatiek zodat een kleine kloof op het bord kwam (10-8/13-10). Vkt klampte aan en kwam langszij(15-15/17-17) maar twee kill-blocks brachten Bissegem weer op voorsprong(19-17). Coach Serbruyns benutte zij 2etime-out en dat loonde want de thuisploeg ging in de fout (19-19) en in een spannend slot haalde Torhout het laken naar zich toe 23-25 en 0-1.

Bissegem zette Torhout in set 2 op een 4-2 achterstand maar toen de organisatie en de receptie bij VKt op punt stonden, moest de thuisploeg al snel afhaken. VKt speelde op hoog niveau en bij 10-21 leek de buit binnen. Maar dan kwam het traditionele dipje bij de bezoekers en Bidavo vond een nieuw elan. Met stevig opslagwerk werd de bezoekende receptie ontregeld en de kloof verkleinde zienderogen (16-21). Bij Torhout sloeg de vertwijfeling toe maar het rampscenario bleef uit . Bissegem naderde nog tot 21-23 maar VKt hervond net op tijd zijn koelbloedigheid en pakte (verdiend) ook de tweede set met 21-25 .

In set 3 kon de thuisploeg gelijke tred houden tot 4-4 maar dan stond er geen maat meer op de Torhoutse Squadra. VKt had duidelijk zijn lesje geleerd en speelde nu wel op niveau. Vanuit een stabiele receptie, een sterk blok en degelijk opslagwerk stoomden de bezoekers via 8-14/10-17 en 11-22 naar vlotte set –en wedstrijdwinst 16-25 en 0-3.

Een al bij al verdiende en belangrijke driepunter voor VKt in het vooruitzicht van de komende competitiewedstrijden tegen Gooik en Oudenaarde .

VKt speelde met : Eva Verboven, Celeste Deforche ,Ellen Goemaere,Celine Platteeuw,Karen Verhaeghe ,Laure Flament en libero Luka Lescrauwaet.
Dames 1e Divisie VKt Torhout - Avanti Aalter 0-3 (26-28 21-25 19-25)

Met de komst van Aalter was het uitkijken welke ploeg de winterstop het beste had verteerd en of de studenten de focus van de boeken naar het veld konden verleggen. Avanti zette Vkt al snel onder druk met stevig opslagwerk(0-4) maar een uitstekende Karen Verhaeghe bracht de thuisploeg naast (6-6) en voorbij de bezoekers (9-7). Laure Flament hielp van op de servicelijn de kloof verder uitdiepen(15-10) maar Aalter profiteerde van fouten bij de thuisploeg om weer dichterbij te kruipen (16-15). Torhout schakelde een versnelling hoger en iep uit tot 23-17. Setwinst lag binnen handbereik maar dat was zonder Aalter gerekend dat van op de servicelijn en met een sterk middencompartiment de thuisploeg aan het wankelen bracht(23-23).Torhout bleef stuntelen, kreeg de organisatie niet meer op punt en ondanks nog 2 setballen (25-23 /25-24) ging het finaal ten onder en pakte Avanti verrassend de eerste set met 26-28.

Vkt leek niet aangeslagen en startte geprikkeld aan de tweede set (5-1) maar bij 7-7 had Aalter de kloof weer gedicht. Torhout liep achter de feiten aan, de kopjes gingen naar beneden en een degelijk Aalter had weinig moeite om een 9-16 op het bord te zetten. De receptie bij Torhout was ondermaats en de thuisploeg vond ook geen antwoord op het gevarieerde spel van de bezoekers die met legballen en een zeer sterke midden de VKt verdediging teisterden (14-20). Toen Aalter toch wat foutjes begon te maken kon Torhout nog even dreigen (21-23) maar de setwinst kwam nooit in gevaar 21-25 en 0-2. Tot aan 7-7 kon Torhout in set 3 nog even de schijn ophouden maar opnieuw lag de foutenlast in receptie te hoog zodat van aanvallen geen sprake kon zijn. Toen men dan ook aanvallend in de fout ging was het liedje snel uit(9-14/15-20) Ook de wissels brachten geen soelaas voor de thuisploeg zodat Aalter op een makkelijke en verdiende 0-3 zege afstevende (19-25 ).

Een collectieve off-day met een verontrustende gelatenheid bij de thuisploeg die in de eerstvolgende wedstrijden steviger uit de hoek zal moeten komen en een grotere mentale weerbaarheid aan de dag zal moeten leggen.

VKt speelde met : Eva Verboven ,Celeste Deforche,Laure Flament,Karen Verhaeghe,Celine Platteeuw ,Ellen Goemaerre en libero Luka Lescrauwaet. Kwamen in : Margaux Hoornaert ,Wiebe Vercruysse en Marie Declerck. Trainer-coach Jean-Paul Serbruyns.