dinsdag 28 oktober 2014


D3 winnen niet zonder moeite van Davolo Loppem : 3-2

In het begin van set 1 hield Davolo enkel aansluiting doordat D3 af en toe zelf in de fout gingen.  Dankzij het betere receptiewerk van libero Celien Volckaert, kon Lore François gevarieerd verdelen. Zo kon Hanne Dekeyzer scoren met een dropballetje en rendeerde ook de eerste-tijdaanval via middenvrouw Jade Moyaert.   VKt sloeg een kloofje en Ans Demarest scoorde een mooi technisch punt in de Loppemse vijver: 13-8.   Diezelfde Ans scoorde dan driemaal na elkaar met haar opslag en zo werd het 17-9.  Opposite Camille De Cuyper stond voor een zwaar blok en kwam wat moeilijker tot scoren maar zette toch netjes de 23-14 op het bord.  De eerste set werd dan ook makkelijk met  25-16 binnengehaald. 

Maar Loppem had een “wit konijn” uit de hoed getoverd in de persoon van Annelies Vande Maele die jaren het mooie VKt-weer had helpen maken in divisie.   De trainer bracht haar in de tweede set in.  En het was duidelijk dat ze Annelies ‘het’ nog niet verleerd had.   Loppem putte duidelijk een verse pint moed uit haar verschijning en toen Annelies ook nog begon te scoren noteerden we snel 4/8 in het voordeel van Loppem.  VKt maakte te veel fouten (zowel in receptie als bij de opslag) en van enige opslagdruk was geen sprake meer.   Hanne bood nog wat weerwerk en Nele Lataire probeerde haar ploeg nog wat op de rails te krijgen maar Loppem kon uitlopen tot 11-16.  Sien Devalet en wat later ook Julie Haeck en Julie Maertens kwamen in maar konden het tij niet keren (12-22).  D3 bleven de fouten opstapelen en in geen tijd stond het 15-25.

Coach Hannes Clarysse koos in de derde set voor Sien in de plaats van Camille en Julie Haeck in de plaats van Hanne.   Via een mooie middenaanval van Nele en via Ans (hoek) nam VKt de eerste punten voor zijn rekening en ook opposite Sien wist tot tweemaal toe te scoren. Zo hielden D3 gelijke tred met Loppem.  Maar opnieuw werden er fouten gemaakt bij de opslag en in de receptie en moesten D3 een kleine kloof toestaan aan Loppem (5-8).   Goeie opslagdruk van Lore zorgde ervoor dat Ans tot tweemaal toe kon scoren en dat Sien en Nele een deftig muurtje konden optrekken. Zo kon VKt bijbenen (11-10).  We noteerden een mooie eenhandige pass van Lore die netjes weggelegd werd door Nele.   Een pluim voor de scheids die zich in die fase niet liet leiden door het geroep van de Loppemse supporters…    D3 kregen echter geen constante lijn in hun spel en moesten telkens een achterstand  inhalen.  Julie Haeck sleurde haar ploeg weer bij met een diagonaaltje maar kon niet verhinderen dat het toch 15-17 werd.   Jade Moyaert  werd toch nog een keer in stelling gebracht en met Julie H. aan de opslag (ace) en Sien D. die tot twee keer toe een mooie 3m-aanval lukte kwam VKt op 21/19.  Hannes bracht Hanne Dekeyzer in aan de opslag en Hanne dankte hem met een ace  en een tweede prima opslag die de opbouw bij Loppem compleet verstoorde.  Loppem bezegelde zelf zijn lot met een opslag in het net: 25-22

Set 4 zou bijna een half uur duren.   De score verliep zeer gelijkmatig tot 7-7.  Even leek Loppem een voorsprong te nemen maar een dubbele wissel waarbij Julie Maertens  en Camille De Cuyper in kwamen voor Sien en Lore rendeerde en Camille scoorde de 9-9.  Tussen 10-10 (mooie aanval in de straat van Ans) en 14-15 telden we maar liefst 4 outopslagen of opslagen in het net.  Sien en Lore waren ondertussen terug op het terrein.  VKt had even een kloofje geslagen maar dat werd door fouten in receptie al vlug ongedaan gemaakt.  Jade Moyaert tekende nog met een mooie eerste tijd voor de 15-15, werd dan afgeblokt maar nam dan weerwraak met een mooie plaatsbal.  De score bleef gelijk opgaan.  Bij 20-21 noteerden we twee mooie aanvallen van VKt die telkens op een ongelooflijke manier nog teruggebracht werden door Loppem tot Julie de derde bal snoeihard afwerkte.  Maar plots viel de VKt machine stil.  De side-out werd niet gescoord.  Vanuit een wankele receptie eindigde de bal drie keer in het net: 22-24.  De onzekerheid was in de ploeg geslopen, de durf was even weg en zo kon Loppem besluiten 22-25.

Tiebreak dus en het werd er eentje die bijna zolang duurde als een “normale” set.  VKt startte nochtans uitstekend en de opslagdruk deed zijn werk (o.a. een ace van Ans) waardoor VKt de side-out kon scoren:4-1.  Loppem liet echter niet begaan en krabbelde terug maar Julie zette de 5-3 op het bord.  Met een gelukje bij de opslag van Annelies VDM was Loppem echter volledig terug bij de les (6-6) en het nam, ondanks een goede score van Julie H.,  bij de terreinwissel zelfs de bovenhand:7-8.  Een sterk spelende Ans en Nele (door het midden) zetten de zaken recht en toen ging Loppem tot drie maal toe in de fout (12-9).  VKt stoomde door en kreeg bij 14-11 een eerste matchbal.  Die ging de mist in en plots sloop de nervositeit in het team.  Loppem kon zo bijbenen tot 14-14.  De receptie van Celien kwam prima en Lore zocht en vond Sien die blok out scoorde en daarna de overwinning van op de opslaglijn bezegelde: 16-14.

Een goede wedstrijd van beide ploegen  die twee uur geduurd heeft waarbij onze youngsters getoond hebben dat ze ook als het eens moeilijk gaat, blijven vechten...    When the going gets tough….   Proficiat D3

maandag 27 oktober 2014


Dames 1e Divisie VKt Torhout - Hermes Oostende 3-0 (25-21 25-16 25-17)

Met de komst van Hermes Oostende stond een interessant burenduel op het programma voor de thuisploeg. Voor Vkt was het proberen te bestendigen in de top , voor Oostende was het proberen de eerste punten te pakken.

Vkt startte het best in set 1 (5-2) maar Hermes bleef in het spoor (6-6). Karen Verhaeghe en Jozefien Dewulf zorgden dan voor een beslissende kloof (13-7). Vkt bleef op dreef , er werd vlot gescoord en passeur Celeste Defoche smashte de 22-15 op het bord. Torhout verloor dan de concentratie , maakte fouten en zag de voorsprong slinken (22-19). Coach Vanneste stuurde bij met een time-out en ex-hermester Daryl Roels zette de 25-21 setstand op het bord.

Hermes profiteerde van foutjes bij de thuisploeg om in set 2 0-3 uit te lopen maar onder impuls van opnieuw Karen en Jozefien stond het bij de eerste technische time-out al 8-6. Hermes leek van slag , speelde slordig en met hoge foutenlast en Celine Platteeuw zette VKt op rozen (16-9/18-13) . Eva Verboven en Karen Verhaeghe klaarden de klus 25-16 en  2-0.

In set 3 stond er geen maat meer op de oppermachtige thuisploeg. Eva Verboven en een sublieme Karen Verhaeghe demonstreerden(4-2/10-3) en Daryl Roels scoorde de 16-6. Het ging wat te makkelijk voor Torhout dat plots slap begon te acteren waardoor een onmondig Hermes, dat enkel door het midden wat kon dreigen, wat dichterbij kwam (17-12). De thuisploeg panikeerde niet en kon na een niet zo hoogstaande partij makkelijk de drie punten thuis houden met 25-17 winst .

Opdracht volbracht en een nette 14/15 in de competitie en een onverhoopte 2e plaats.

Zondag 2/11 wacht een thuisconfrontatie met Melsele in het kader van de Vlaamse Beker .


Verslag: Patrick Bostoen.

VKt speelde met : Celeste Deforche , Lindsey Windels ,Celine Platteeuw, Eva Verboven , JozefienDewulf ,Karen Verhaeghe en libero Luka Lescrauwaet . Kwam in : Daryl Roels

D2 slepen de overwinning uit de brand tegen Davolo Loppem: 3-2
(25-8 25-20 24-26 27-29 15-9

De komst van D.Loppem naar de Torhoutse sporthal leidde tot heel wat volleybaloveruren..  Zowel D2 als D3 wonnen weliswaar met 3-2 maar speelden telkens een wedstrijd van meer dan twee uur…  En wie moet nu 2x twee uur wedstrijd proberen samen te vatten in enkele zinnetjes?  Juist…  U weze gewaarschuwd.   Maar niet getreurd,  de twee 3-2 overwinningen betekenen dat onze D2 en D3 nog steeds ongeslagen door de competitie dartelen. 
Dames 2 begonnen als een sneltrein aan de wedstrijd.  Er was zelfs geen tijd voor een studieronde.  Elke Coens scoorde in de straat en teisterde daarna  met haar opslag de Loppemse receptie.  Loppem kwam niet tot opbouwen. Als Elke niet rechtstreeks scoorde, dan VKt profiteerde maximaal van de situatie met stevig blokwerk (met o.a. Leen Catrysse die tweemaal een éénvrouwsblok plaatste), een pipeaanval van Elke en goed aanvalswerk.  Bij 11-2 scoorde VKt dan het punt voor Loppem. Stevig blokkerend werk van Helena Biebauw& Sien Vercruysse en goed aanvalswerk van Lore Werbrouck en vele fouten bij Loppem en in geen tijd stond het 16-6.  VKt stond goed te verdedigen onder leiding van libero Jana Lannoye.  Bij 18-7 was het dan de beurt aan Helena om de opslagdruk op te schroeven.  Met twee rechtstreekse punten en scores van Lore en Elke stond het in geen tijd 21-7.  VKt liet Loppem nog een puntje maken en maakte dan de eerste set netjes af: 25-8.

Bij 5-1 in de tweede set dachten de vele toeschouwers dat het opnieuw een walkover zou worden zoals in set 1.  Maar D2 maakten enkele foutjes en lieten zo Loppem tot 6-4 terugkomen.  Elke zorgde met een mooie pipeaanval voor de 8-4.  Maar Loppem liet niet begaan en slaagde er in om enkele goeie bloks te plaatsen:12-9.  Genoeg dacht Elke en ze knalde de 13-9 door de grijparmen van het blok heen.  VKt kon dankzij de opslagdruk die Helena ontwikkelde, uitlopen tot 15-10.  Met een pipe van Lore werd het 17-11 en Elke sloeg dan twee rechtstreekse opslagpunten 19-11.  Helena werd mooi aangespeeld door setter Joke Coens en VKt liep uit tot een geruststellende 22-13.  Loppem stribbelde nog wat tegen maar het werd dan toch 24-17.  Maar het geruststellende setpunt liet maar op zich wachten en D2 bezondigden zich wat aan overhaasting en zo werd het nog een (klein beetje) spannend: 25-20.
Set drie en we kregen bij de start hetzelfde spelbeeld.   Vanuit een goeie opslagdruk kon VKt Loppem in het verweer dringen en profiteerde dan optimaal, o.m. via middenvrouwen Leen en Helena.  Een slim dropje van opposite Sien na goede verdediging van Jana en zo was de 8-4 een feit.  De bezoekende coach nam zijn toevlucht in drie wissels en die bleken niet direct te renderen.  Een tweedehandsbal van setter Joke zorgde voor de 11-7 en een diagonaaltje van Elke en een 1ste tijd van Leen en de 14-8 stond op het scorebord.  Langzaam vocht Loppem zich terug in de match.  Even was er een kortsluiting in de Torhoutse receptie en  ofwel werden er rechtstreekse punten weggegeven ofwel kwam VKt niet tot opbouwen: 14-13.  Leen kon het Loppems momentum even onderbreken maar je merkte dat de onzekerheid in de ploeg was geslopen.   Nadat Lore de 17-17 op het bord gezet had met een aanval in de straat, kwam Silke Vanthournout in voor Joke Coens.   De beide teams hielden elkaar nu in evenwicht, o.m. dankzij goed blokwerk van Helena en Silke. Laure Van Huffel kwam D2 versterken in de receptie.  Even namen D2 de leiding met een “zwientje” van Silke bij de opslag maar bij de volgende punten ging de receptie van D2 opnieuw zwalpen waardoor de opbouw heel moeilijk werd: 22-24.  Sien wist het verdict uit te stellen.   Een ’veegdoekjesincident’  zorgde er voor dat het setpunt van Loppem niet werd goedgekeurd.  De tweede scheidsrechter had echter al twee maal gefloten (omwille van de veegdoek die in de aanvalszone lag)  voor het punt werd gescoord.  Maar wonderlijk genoeg was VKt zelf danig van slag en met twee missers (opslag en receptie) haalde Loppem set 3 binnen met 24-26.

VKt was toch even van slag en worstelde in het begin van set 4 nog steeds met de receptie: 4-7. Lore Werbrouck scoorde en Helena blokte en zo kwam VKt toch 9-8 voor.  Er werden heel wat netfouten gemaakt, we noteerden aan beide kanten outopslagen.  VKt had opnieuw wat problemen in receptie en Loppem profiteerde optimaal ook al omdat het blok geen vat meer kreeg op de Loppemse aanvallen.  Goed opslagwerk van Joke gaf de aanvalsters de kans om de zaken terug op orde te stellen: 17-17 maar VKt bleef de fouten (b.v. outopslagen) opstapelen.  Loppem kon op die manier (mede door goed blokkeringswerk) een setbal versieren:22-24.  VKt kon echter via Sien met een blokout-aanval de zaken rechtzetten en kreeg bij 25-24 een eerste matchbal.  De tweede matchbal op 26-25 ging de mist in door een outopslag en bij 27-26 werd Lore afgefloten door de scheids die daar wel een zware beslissing nam.  Loppem profiteerde maximaal en toen VKt de side-out niet scoorde, maakte Davolo het af: 27-29.
Tiebreak dus en hier toonden D2  hun weerbaarheid.  Nadat Helena bij opslag scoorde en Leen met een spike de 2-0 op het bord zette, wisten Jo met een eerstehandsbal en zus Elke met een blokout aanval de kloof uit te diepen tot 4-1.  Loppem naderde wel tot 5-4  maar Leen klopte de 6-4 onhoudbaar tegen het canvas.  Diezelfde Leen kwam aan de opslag en scoorde twee aces en zorgde voor zoveel verwarring in de Loppemse receptie dat Helena en Lore de terugkerende ballen prima konden scoren:12-5.  Sien deed er nog een puntje bij voor de 13-6 maar dan kwam er terug enige onzekerheid (13-9) die coach Filip Verleye vakkundig wist bij te sturen waarna Lore en Elke de overwinning toch thuis hielden: 15-9

Fel bevochten overwinning voor D2 voor een talrijk opgekomen publiek dat ongetwijfeld genoten heeft van deze spektakelrijke match.  Proficiat D2

zondag 19 oktober 2014

Dames 4 winnen bij het nog ongeslagen Davolo Loppem 1-3

De reserve match vatten we dapper aan, niettegenstaande een daverende opwarming van Davolo.
Met Yentl aan de pas, en Lenka in de midden brachten we een andere opstelling, mede door de afwezigheid van Amber, die helaas zwaar gekwetst was tijdens de training op vrijdag, en zo een paar weken buiten strijd is. Spoedig herstel, Amber!
Daarbij hebben we Kim, Maïthé en Margot als aanvallers, en Sara/Tine in de midden. Maïthé speelde een heel solide match, met goed receptiewerk en secure verdediging, en een paar degelijke smashes. Margot schudde een paar goeie opslagen en blokken uit haar polsen, en Kim had zowaar een paar killer smashes in petto. Het ontbrak ons echter aan verdedigende oplossingen om echt een vuist te kunnen maken tegen de stevige aanvallen van Davolo. Tweede set was een meer traditionele opstelling met Annelie aan de pas, om iets beter de middens aan te kunnen spelen. We bleven echter iets te traag in de verdediging waardoor de 3-0 vrij snel op het bord stond. Maar toch weer een goede match gespeeld voor de reserven.

De hoofdmatch beginnen we met onze standaard opstelling: Annelie, Dafina, Sara, Lenka, Lies en Tine. Na de reserve match was het duidelijk waar we op moeten letten en de speelsters weten wat hen te doen staat.

De eerste punten gaan vrij gelijk op waar we telkens een tweetal punten achter lopen. We geven echter niet op, en bij 6-6 nemen we het voortouw, na een kill blok van Dafina en Sara. Wij nemen nu 2 punten voorsprong door goeie stevige opslagen, gedegen verdediging en stevige blokwerk, en bij de tweede TO staan we op 14-16. Daarna wordt het spannend als Davolo een paar slimme ballen diep in het veld plaatst en zo terugkomt op 17-16, maar door een heel goed geplaatste smash van Lies in de straat komen we er weer bij, en gaan we door op dit elan. We nemen twee punten afstand en geven die niet meer af tot het einde, met 25-21 als resultaat.

Set 2 starten we met eenzelfde opstelling. We nemen een kleine voorsprong naar 3-4, maar een stevige opslagreeks van Davolo brengt hen naar 9-4, we keren nog terug naar 9-7, en gaan daarna door tot 11-13. Bij de TO staat het echter terug 16-15 voor Davolo. Yentl komt in de plaats van Lenka, om iets beter het achterveld te kunnen verdedigen. We knokken terug, en een paar slimme ballen van Yentl brengen ons tot 22-22. Het wordt echt spannend, want lange rally’s die we beide niet kunnen afmaken, brengen ons op 23-23, met opslag voor Davolo. Helaas krijgen we de receptie niet onder controle en wint Davolo set twee met 25-23.

Set 3 beginnen we terug met de basisopstelling. Van bij het begin loopt Davolo uit, met eerste TO 8-4 en tweede TO 16-10. We beslissen om een drastische verandering door te voeren, en brengen Margot, Maïthé en Yentl in, om Dafina, Lenka en Lies te laten rusten. Een prima receptie van Maïthé levert ons de opslag op, met Margot aan de opslag. Wat een ommekeer in het spel, een ongelooflijk straffe reeks opslagen van Margot levert ons 8 punten op rij naar 19-17. Vanaf dan is het punt per punt tot 22-22, maar met een paar hele goeie ballen van Yentl kunnen we toch besluiten met 23-25.

Ons eerste punt is binnen! er is zelfs de mogelijkheid om de 3 punten te halen, en we geloven er in met het team.

Set 4 beginnen we aarzelend, niet goed geconcentreerd, maar na 1-3 spelen we echt super geconcentreerd, wordt de dekking perfect opgevolgd, vallen we slim of gewoon met power aan, zetten we killer blocks en is de verdediging top. Davolo is helemaal van de kaart en lukt nog weinig in de aanval, noch met kracht, noch met plaatsballen, we rapen echt alles op. We klokken af op 4-8 bij eerste TO en 8-16 bij tweede TO, en lopen verder uit naar 13-20 dankzij een Kollektief (VKT dus) sterke prestatie. Er was nog even veel beroering om een scheidsrechtersbeslissing waardoor Davolo nog meer de kluts kwijt was. Ze komen nog even in het spel voor wanneer ze terugkomen eerst naar 16, en dan naar 19, waar een time-out wat rust brengt in onze ploeg. We vatten aan met 19-24 waar Lenka een matchbal mist (en dank aan Erik voor de traktatie achteraf), maar we kunnen toch afsluiten dankzij een prachtige smash van Lies.

Iedere match moet dus gespeeld worden, en bij deze worden we terug aanzien als een te duchten ploeg! Dank aan alle speelsters en het publiek voor deze prachtprestatie.


Verslag: Jan Verplancke.
VKt D2 klaren de klus te Dentergem: 0-3
(22-25, 6-25 en 18-25)


Coach Filip Verleye startte met Joke Coens als spelverdeelster, Sien Vercruysse als opposite, Elke Coens en Lore Werbrouck op de hoeken en Helena Biebauw en Leen Catrysse als middenvrouwen. Libero Jana Lannoye was uiteraard ook bij de debatten betrokken.
 

De traditionele studieronde duurde tot 3-5. Daarna zette Elke Coens de kraan van de opslagdruk open en VKt stoomde, onder andere met een prima middenaanval van Leen door naar 3-8. VKt was in dit stadium van de match heer en meester. Joke Coens verdeelde naar hartenlust en met goede opslagdruk (van onder meer Leen en Sien) en prima verdedigend (met een uitstekende libero Jana) en blokkerend (Helena en Lore) werk stoomde VKt met o.m. scores van Lore en Helena door tot 4-14. Even kon Dentergem een vuistje maken maar een 3-meter-aanval van opposite Sien zette VKt weer op de goede weg: 6-15. Elke Coens met een dropje en attente Helena tekenden voor de 7-17. Maar toen ging even het receptionele licht uit bij VKt. Dentergem vermeed Jana systematisch in opslag en alles wat kon verkeerd lopen, liep dan ook verkeerd. Dentergem had het momentum en keerde op enthousiasme terug naar 17-18. Coach Filip vluchtte in een time-out en die rendeerde. Sien met een blok-out aanval en Lore Werbrouck die prima werd aangespeeld door setter Joke Coens sloegen opnieuw een kloofje:17-20. Toch werd het nog even bibberen toen VKt opnieuw in de fout ging maar een mooie spike van Leen en een goeie opslag zorgden voor de 19-23. Met een slimme tipbal tekende Elke Coens voor setbal en uiteindelijk was het Dentergem zelf die bij opslag in de fout ging: 22-25.
 
Set 2 begon met heel veel opslagdruk van Elke waardoor Dentergem niet aan opbouwen kwam. De VKt verdediging was heel secuur, bracht de ballen bij spelverdeelster Joke en die zette Sien aan het werk en ook de eerste tijd met Leen marcheerde prima:1-5 . Dentergem maakte zelf nogal wat fouten en Leen wist ook met haar opslag voldoende druk te zetten: 3-9. Een out-aanval van VKt gaf Dentergem nog een puntje maar daarna was de VKt D2-machine niet meer te stuiten. Met Lore aan de opslag, was er van enige opbouw bij Dentergem niet echt sprake. Elke Coens scoorde zelf of met een heel mooi éénvrouws-blok en zo werd het snel 4-15. Bij 6-16 kwam VKt opnieuw in de rotatie die in de vorige set voor zoveel problemen gezorgd had maar ditmaal maakte opnieuw Elke Coens er vanuit een goede receptie van Lore korte metten mee. Joke zorgde nu voor de nodige verwarring in de Dentergemse receptie en zo konden Leen en Sien de tegenstander afblokken en Lore met een pipe scoren. Dentergem wist niet meer van welk hout pijlen maken (behalve dan fouten in receptie en in de aanval) en in geen tijd stond het 6-24. Leen verloste de Zuid-West-Vlamingen dan maar uit hun lijden: 6-25.
 
De derde set is traditioneel de moeilijkste en zeker als je de vorige set met zo veel overwicht gewonnen had. De Dentergemse speelsters zetten nu alles op alles en namen behoorlijk wat risico in opslag. Dat resulteerde in een wat moeizamer opbouw bij VKt en onze speelsters sloegen zich dan ook te pletter op het blok: 4-1. VKt bleef onzeker acteren en had het receptioneel moeilijk en ondanks een mooi punt van Helena (prima aangespeeld door Joke) werd het toch 8-4. Elke zorgde er met haar aanvallen voor dat Dentergem niet al te ver wegliep maar kon niet beletten dat het toch 10-6 werd. Dentergem bleef tot 14-11 telkens die bonus van drie punten bewaren en VKt leek maar niet dichterbij te komen. Coach Filip bracht Silke Vanthournout in voor Joke Coens. Met een ace bracht Sien haar team terug tot 14-12 en het werd met een uitstekend blok van Helena en Elke zelfs 15-14 maar een outopslag gaf Dentergem een marge van twee punten. VKt moest snel weg uit de rotatie en Silke loste dat op met een mooie tweedehandsbal : 16-15. VKt speelde plots bevrijd en het was Dentergem dat nu de fouten opstapelde. Silke verstoorde vanop de opslaglijn de opbouw bij Dentergem en eerst Elke en dan Leen konden het terugkerende balletje netjes wegleggen:17-20. Sien scoorde vanop positie 4 en dan duwde Elke de opslaggaspedaal nog maar eens in. De ballen keerden terug en Leen kon netjes wegleggen en Lore kon daarna een mooi punt scoren in de straat: 18-23. Dentergem had gevochten maar verloren en maakte zelf de fouten: 18-25.

VKt had wat bibbergeld betaald in set 1 en moest er voor werken in set 3 maar bewees in set 2 een klasse te sterk te zijn voor dit Dentergem. Met dit resultaat blijven onze dametjes als enige ploeg ongeslagen aan de leiding met in hun kielzog 2 ploegen die elk een nederlaag telden: Bevo en het verrassend sterke WIVO dat enkel tegen VKt D2 verloren heeft.
Avo Melsele -VKt Torhout 1-3 
(12-25 21-25 25-15 22-25)

Zonder sterkhouders Eva Verboven (ziek) en Celine Platteeuw (gekwetst) kregen de supporters vandaag een bijzonder attractieve en spannende wedstrijd van onze dames gepresenteerd, met een wisselend score-verloop, met oh’s en ah’s, maar met een verdiende winnaar (na een fel bevochten vierde set).

De eerste set begon ietwat moeizaam, waarin VKT moeilijk tot scoren kwam. VKT groeide in de set en kwam bij 10-10 langs Melsele. Celeste varieerde met haar passes en liet alle aanvallers om beurten juichen. Toen Daryl uitpakte met een lepe legbal en vervolgens een winnende opslag, kwam VKT bij 15-16 voor het eerst op voorsprong. Ook Kim scoorde tweemaal op rij (17-20). De trein was vertrokken. Jozefien sloeg nog een put in ’t veld (18-22). VKT stoomde door en na een schitterende rally op set-bal was de 1e set binnen.

In de tweede set waren de eerste punten voor VKT, maar de motor begon plotseling te pruttelen. Na enkele opslag-missers en mislukte aanvallen kwam Melsele bij 10-10 opnieuw langszij. Trainer Marc greep in. Met frisse aanvalskracht van Lindsey en verhoogde opslagdruk (van Justine en Florence) hield VKT gelijke tred met een veerkrachtig en goed verdedigend Melsele. Bij 20-20 vond Celeste het welletjes en scoorde met een opmerkelijke legbal. Karen verscheen op het goede moment aan het net en zorgde met een fameus blok voor een eerste kloofje (20-22). Na een blok van Celeste kon een 2e keer worden gejuicht.

Over set 3 zal de verslaggever zeer kort zijn. Door de hoge opslagdruk van Melsele kwamen de Torhoutse dames totaal niet in hun spel (25-15 verloren). Enkel Ellen Verhaeghe (opposite, als vervangster van Eva) verdient hier een speciale vermelding.

In set 4 liet trainer Marc de zussen Kim en Lindsey samen starten, wat voor de interim-verslaggever het werk serieus bemoeilijkte. Beide ploegen leverden in deze set volleybal van een hoog niveau. Daryl zocht een paar keer met succes het vijandige blok op (3-5 en 8-8). Karen speelde foutloos en zorgde voor zeer belangrijke punten halverwege de set (13-15). Toch kwam Melsele nog voorbij VKT (21-20). Lindsey scoorde op dit cruciale moment (of was het toch Kim…). Jozefien werd door trainer Marc ingebracht en deed wat moest : twee goede opslagen (21-23). De voorsprong werd niet meer afgestaan. Na een spectaculaire redding van Luka op match-bal was het “game over”.

Drie belangrijke punten op verplaatsing. De verre terugreis kon ons niet meer deren (ook de twee alcoholcontroles niet).

Speelden : Celeste Deforche, Daryl Roels, Karen Verhaeghe, Ellen Verhaeghe, Kim Windels, Jozefien Dewulf;

Libero : Luka Lescrauwaet;

Kwamen in : Lindsey Windels, Florence Puype, Marie Declerck en Justine Calleeuw

Verslag: Johan Lescrauwaet.

zaterdag 18 oktober 2014

D3 winnen moeizaam van Packo Zedelgem : 3-1

Bij Packo traden met Louise Kindt en Lies Sarlet twee speelsters aan die hun volleybalroots bij VKt hadden.  Uiteraard waren zij erop gebrand om aan de reeks overwinningen van D3 een halt toe te roepen.

In set 1 startten D3 nogal onzeker.  Packo nam resoluut het voortouw en profiteerde van de fouten en de onzuiverheden die het Torhoutse spel kenmerkten: 7-10.  Opvallend was vooral dat de opslagdruk (in de voorbije wedstrijden steeds een sterk wapen van D3) vrijwel totaal ontbrak.  Het ging van kwaad naar erger en VKt scoorde de punten voor de tegenstander: 9-13.  Tijd voor coach Hannes Clarysse om in te grijpen en zijn dametjes de weg te wijzen.  De peptalk deed wonderen en met een mooie aanval in de eerste tijd wist Nele Lataire het momentum naar VKt toe te trekken.  Vooral wanneer zij dan nog eens de opslagdruk wist op te schroeven, beende VKt snel bij:16-16.  Onze hoekaanvalsters begonnen plots te renderen met een mooie 3 meter-aanval van Camille De Cuyper en een prima score van Ans Demarest.  Middenvrouw Jade Moyaert deed ook haar duit in het zakje en ontwikkelde daarna zo veel opslagdruk dat Packo niet meer aan opbouwen toekwam 20:17. Sien Devalet kwam in aan de opslag en ze serveerde haar team tot 23-18.  Uiteindelijk was het Julie Haeck die met een mooi dropje voor de 25-22 zorgde.

Set 2 toonde een van meet af aan gretig D3 die de lange rally’s, mede door het goede verdedigende werk van libero Celien Volckaert, telkens kon winnen:4-1.  Spelverdeelster Lore François stond vlot te verdelen en scoorde de 7-5 met een tweedehands bal na opnieuw een lange rally.  Toch beende Packo opnieuw bij omdat D3 opnieuw aan het stuntelen gingen:10-11.  Nadat Lore F. een heel moeilijke bal toch nog in een prima pass wist om te toveren waarop Nele L. in eerste tijd prima scoorde, was het echter de beurt aan Packo om VKt ter plaatse te laten. Vkt ging aanvallend in de fout of werd afgeblokt en in een mum van tijd stond het 13-17.  Een knap drievrouwsblok op de Zedelgemse middenvrouw betekende echter de ommekeer en mede dankzij het goede opslagwerk van Camille en goed aanvalswerk van o.m. Ans, stoomden D3 door naar 18-17.  Coach Hannes pakte uit met een dubbele wissel waardoor Julie Maertens en Sien Devalet in de ploeg kwamen  en dit rendeerde.  Julie Maertens pakte uit met stevig opslagwerk en Sien Devalet wist de terugkerende bal te scoren: 21-18.  Jade scoorde nog mooi door het midden om daarna uit te pakken met het betere opslagwerk:23-19.  Uiteindelijk scoorde Sien de setbal die dan netjes werd afgemaakt door Camille die ondertussen terug was ingekomen: 25-21.

Set 3 werd een set om snel te vergeten. In een mum van tijd stond het 0-5. Ook de ingekomen Axelle Pintelon kon niet meteen het tij keren.  Ofwel sloegen de VKt-aanvalsters zich te pletter in het Zedelgemse blok ofwel eindigden hun aanvallen in het net of buiten de lijnen.  Een time-out van de coach bracht ook al weinig aarde aan de dijk en het werd 1-13.  De 2-13 kwam op het bord door een outaanval van Packo.  De Vkt-receptie stond plots op flanellen benen en de aanvalsters wisten van geen hout pijlen te maken: 4-16.  Het eergevoel was duidelijk gekrenkt en dus probeerden dames 3 nog wat weerstand te bieden en zich opnieuw in de match te knokken.  Maar het bleef een festival van gemiste aanvallen, foute recepties, opslagen in het net of buiten, … 10-22.  De ingekomen Sien D. kon met een ace bij haar opslag nog een klein beetje de eer redden: 13-24 maar hier eindigde dan ook set 3: 13-25.

Met Sien ipv Camille op opposite, leek Packo toch op zijn elan door te gaan: 0-3.   Even flakkerde er dankzij Lore wat opslagdruk op wat in een 2-3 resulteerde maar er was niet veel beterschap te merken bij VKt.  Bij 2-6 kwam Hanne Dekeyzer in voor Ans.  Packo stoomde echter lustig door en ging naar 3-8.  Maar plots vonden D3 hun tweede adem terug.  Sien scoorde direct en ook Julie Haeck scoorde aanval in de drie meter 6-8.  Even leek het opnieuw de foute kant uit te gaan 6-10 maar nu zorgde Sien Devalet voor heel wat opslagdruk waardoor onder meer Hanne Dekeyzer een prima blok kon plaatsen.  Packo kon echter opnieuw vier punten voorsprong nemen en telkens was VKt verplicht een inhaalrace te beginnen die bij 13-13 eindelijk een feit was.  De opslagdruk bij VKt nam toe maar was niet voldoende  om een voorsprong bijeen te sprokkelen: 16-16.  Een mooi blok van Julie Haeck  op de middenvrouw zorgde voor de ommekeer: 18-16.  Een goeie opslag van Hanne zorgde dat het kloofje nog wat verder werd uitgediept en nu was Packo op achtervolgen aangewezen (19-16). De strijd was hevig, de rally’s lang (gelukkig stond de verdediging van VKt onder leiding van Celien Volckaert pal) maar het was Julie die zo’n rally beslechte met een slim toetsje naar de leegstaande positie 5.    Met een tweedehands bal tekende setter Lore de 22-18 maar nog was het niet gedaan.  Packo vocht nog even terug tot zelfs 24-23.  Het was echter Julie Haeck die de lange rally met een slim dropje succesvol wist af te sluiten: 25-23 en 3-1.

Moeizame overwinning waarbij D3 elk punt hebben moeten bevechten maar uiteindelijk toch aan het langste eind getrokken hebben. Proficiat D3 en coach.  Ga maar verder op jullie winnend elan.

zondag 12 oktober 2014

Dames 1e divisie VKt Torhout -Bidavo Bissegem 3-2
(25-12 21-25 18-25 25-16 15-12)
 
Met de komst van provinciegenoot Bissegem stond op de derde speeldag een interessant burenduel op het programma voor VKt.

Torhout speelde in set 1 de bezoekers van het kastje naar de muur mede dankzij een zware servicedruk en secuur aanvallend spel. Bissegemkreeg de organisatie niet op punt en moest lijdzaam toezien hoe de thuisploeg een onoverbrugbare voorsprong op het bordzette (10-1/20-7). Vkt drukte door en bezoekers maakten zelf ook teveel onnodige fouten zodat het snel 25-12 stond.

In set 2 kwam Bissegem wel sterker aan de opslag en teisterde de torhoutse receptie om 2-7 uit te lopen. VKt herpakte zich , dichtte de kloof (7-7/11-11) maar moest bij 12-17 opnieuw in de achtervolging. Ine Vercruysse (Bissegem) sloopte het torhoutse blok (liefst 10 scores) maar kon niet verhinderen dat de thuisploeg het bij 17-18 toch weer wat spannender maakte. De bezoekers bleven evenwel geconcentreerd spelen en pakten dan ook verdiend de 2e set met 21-25.

In set 3 ging het van kwaad naar erger voor de thuisploeg dat een nu op dreef zijnde Bissegem niet kon afstoppen(3-6/5-13). Het blok bleef in gebreke en scoren was al helemaal moeilijk tegen een sterk spelende bezoekende ploeg die ook scherp stond te verdedigen (12-20). Torhout leek van slag en keek dan ook tegen een
1-2 achterstand aan (18-25).

Coach Vanneste herschikte zijn troepen en zag in set 4 weer het betere VKt aan het werk (6-2/9-5). Er was weer opslagdruk en er werd weer gescoord . Bissegem hapte naar adem maar stond bij 10-11 opnieuw voor omdat Torhout toch plots weer teveel fouten maakte. De thuisploeg schakelde een versnelling hoger , beperkte de foutenlast , verhoogde net op tijd de opslagdruk om een definitieve kloof te slaan (16-12). Bissegem kreeg het fysiek moeilijk en de zussen Windels hielpen de thuisploeg aan de nodige setwinst (25-16).

De eerste vijfsetter van het seizoen was een feit en daarin wisselden beide ploegen goede met slechte momenten af zodat het lange tijd gelijk op ging (2-2/4-4/7-7/10-10). In money-time bleef de thuisploeg net iets koelbloediger en pakte dan toch de zege (15-12) en 3-2. Torhout blijft zodoende ongeslagen maar het heeft heel wat zweet en moeite gekost tegen een zeer degelijk Bissegem.

VKt speelde met : Celeste Defoche , Karen Verhaeghe, Eva Verboven , Daryl Roels , Jozefien Dewulf, Kim Windels en libero Luka Lescrauwaet . Kwamen in : Florence Puype , Celine Platteeuw en Lindsey Windels.

Verslag Patrick Bostoen

Dames 2 winnen op een overtuigende manier van Dadizele: 3-0
(25-17, 25-16, 25-17)

De wedstrijd tegen Dadizele beloofde een spannende bedoening te worden.  Dadizele was een van de weinige ploegen die hier vorig jaar kwamen winnen en hadden op het volley-event bewezen dat ze een stevig geheel waren.
Maar VKt ging verschroeiend van start met heel zware opslagdruk en wanneer nodig prima verdedigend werk (onder leiding van een secure libero Jana Lannoye). Met knap aanvalswerk van opposite Sien Vercruysse en Lore Werbrouck stond het in een mum van tijd 7-1.  Het blok functioneerde prima en VKt stoomde door naar 13-6.  Spelverdeelster Silke Vanthournout kreeg perfecte recepties en kon zo vaak de eerste tijd spelen.    Leen Catrysse was een gesel voor “Daizel” en scoorde o.m. een punt waarvoor zelfs coach Filip in bewondering recht sprong.  Nadat ook Elke Coens en Lore hun duit in het zak deden, stond het 18-12.  Maar op dat moment begon VKt te knoeien en met een paar outaanvallen of mindere recepties liet het Dadizele terugkeren tot 18-16.  Gelukkig gingen de Dadizeelse meisjes zelf in de fout en met een tweedehandsbal scoorde Silke V. de 21-16.  Lore Werbrouck verhoogde opnieuw de opslagdruk  waardoor een attente Helena Biebauw  kon scoren.  Voeg er nog twee aces van Lore bij en de 25-17 was een feit.

Set twee begon als een kopie van set 1.  Opslagdruk van VKt verstoorde de opbouw aan de overkant en het blok deed prima zijn werk: 4-0.  Dadizele liet het er niet bij en langzaam knaagden ze aan de achterstand (5-4) maar een prima score van Helena stopte de Daizelse opmars.  Na dat ze met een mooie drop gescoord had, zette Lore Werbrouck zoveel opslagdruk (2 aces)dat Dadizele niet meer tot opbouwen toe kwam en zich te pletter sloeg in het blok: 10-5.  Nog maar eens een tweedehandsbal van setter Silke, een dropje van Leen en een stevig blok verder  en de kloof bedroeg reeds zes punten.  Even raakte VKt in de moeilijkheden maar het was Elke Coens die met een slimme dropbal de moeilijke rotatie doorbrak: 14-10.  Nu was het de beurt aan Silke om voor de nodig opslagdruk te zorgen. Dadizele kwam niet meer tot aanvallen en VKt benutte dankbaar alle kansen met een gretig scorende Elke Coens, een attente Sien Vercruysse en een goed functionerend blok van Leen, Elke en Sien: 19-10.  Even nog bood Dadizele wat weerwerk maar uiteindelijk maakten de Daizelse dames te veel fouten om VKt te kunnen bedreigen: 25-16.
Set 3 en bij een 2-1 stand was het nu de beurt aan Elke Coens om een reeks opslagen te plaatsen waar Dadizele geen weg mee wist.  Als Dadizele al eens de bal wist te recupereren, stond er een ijzersterke verdediging met Jana als uitstekende speerpunt en wist VKt het via een blok van Leen en Sien netjes af te maken.  Waarna Elke lustig doorging op haar elan en de VKt-aanvalsters optimaal profiteerden: 8-1.    Even ging het te gemakkelijk en Dadizele wou niet zo maar inbinden.  Toen het Dadizeelse blok begon te renderen (11-8), nam coach Filip Verleye zijn toevlucht tot een time-out en zette hij de neuzen in de juiste richting.   Onze hoekaanvalsters namen hun verantwoordelijkheid (14-10) en dan was het aan Helena Biebauw om de opslagdruk weer wat op te schroeven: 17-10.  Inge Audenaert kwam op opposite in voor Sien Vercruysse en Silke tekende haar derde tweedehandsbal van de wedstrijd op: 18-13.  Dadizele raakte niet onder de druk uit en maakte de fouten.  Joke Coens kwam in voor Silke en zij bracht onmiddellijk Leen in stelling die zwaar uithaalde.   Dadizele moest de wet van de sterkste ondergaan en het was uiteindelijk Inge die het laatste punt op het bord zette met een prima diagonale aanval: 25-16.

Prima werk van een sterk spelend VKt D2.   Een pluim voor alle speelsters en de coach.

 

dinsdag 7 oktober 2014


Vlaamse Beker Wevoc Wellen - VKt Torhout 1-3
(21-25 25-21 12-25 20-25)


Voor de Vlaamse Beker mocht VKt de bus op voor een verre verplaatsing naar het Limburgse Wellen, een ploeg die uitkomt in de A-reeks van 1e Divisie.

In de kleine turnzaal van de plaatselijke basisschool zou VKt de hele eerste set problemen hebben met de beperkte opslagzone (wat leidde tot 6 opslagmissers) . Toch startten de Torhoutse meisjes het best (4-7) mede door hoge foutenlast bij de thuisploeg.

Wellen dichtte de kloof (7-7) en zo bleef de score lange tijd in evenwicht (10-10/13-13/16-16/18-18). VKt domineerde wel maar wisselde knappe acties af met flagrante fouten zodat de thuisploeg, die overigens goed stond te verdedigen, nog zijn kans rook. Torhout bleef net iets koelbloediger en pakte dan toch set 1 met 21-25.
Ook in set 2 een wisselend scoreverloop waarbij beide ploegen mekaar in evenwicht hielden tot 5-5. VKt speelde slordig, maakte veel fouten en Wellen profiteerde om met stevig aanvalswerk een kloof te slaan 16-11. Celeste Deforche serveerde de bezoekers echter van 17-15 naar 17-20 en ook bij 20-21 zag het er nog goed uit voor de torhoutenaren maar een ace van Wellen en liefst 4 directe fouten schonken de thuisploeg de setwinst 25-21.

VKt was wakker geschud en snelde in set 3 naar 0-5 dankzij opnieuw de opslagen van Celeste Deforche. Torhout speelde nu wel op haar niveau en ondanks de problemen in blok, bleef er constant een 4-puntenkloof op het bord staan (3-7/6-10/8-12) . Wellen werd weggedrukt onder het servicegeweld van de bezoekers die zonder veel problemen de set binnen haalden met 12-25.

In set 4 leek Torhout op zijn elan verder te gaan (0-3) maar Wellen serveerde zich opnieuw in de wedstrijd en meer op karakter dan op kunde bleef VKt in het spoor (5-5/8-8). Scoren bleef moeilijk voor de bezoekers maar gelukkig bleef de opslagdruk hoog zodat de thuisploeg dan toch snel tegen een grote achterstand aan keek(11-16 / 15-23). Torhout knoeide er dan weer lustig op los zodat het eventjes spannend werd (20-23) maar de
eindzege kwam niet meer in gevaar zodat bij 20-25 de 1-3 zege een feit was.


Zo was het voor de 5 mee gereisde supporters (waarvoor dank) dan toch nog een aangename terugreis naar het verre West-Vlaanderen.

Op zondag 2 november staat de 1/8ste finale op het programma ronde thuis om 17.30 tegen Avo Melsele.

VKt speelde met : Celeste Deforche, Karen Verhaeghe, Eva Verboven, Celine Platteeuw, Daryl Roels, Jozefien Dewulf en libero Luka Lescrauwaet .

Kwamen in : Kim Windels , Florence Puype en Marie Declerck

Verslag:  Patrick Bostoen

Dames 2 bekeren verder : VKt D2 vs Kuurne: 3-0 (25-14, 25-16, 25-16)
Tweedeprovincialer Kuurne mocht in principe geen probleem zijn voor D2 die echter wel zonder opposite moesten aantreden.  De zusjes Vercruysse en Emily Vandamme konden er om uiteenlopende redenen niet bij zijn en vandaar dat kersvers trainer/coach Filip Verleye koos voor een ouderwetse 2/4. 

Kuurne begon elke set met een voorgift van twee punten maar die werd telkens snel weggewerkt.  De studieronde in set 1 duurde maar heel even en toen pakte Lore Werbrouck uit met een reeks aartsmoeilijke opslagen.  Als de ballen terugkeerden, dan stond daar een prima verdedigend VKt (met als exponent een secuur verdedigende libero Jana Lannoye) en Elke Coens op de hoek en Helena Biebauw en Leen Catrysse in het midden deden de rest.
Dat de opstelling ongewoon was, bewijst het feit de opposite (Silke Vanthournout) pas bij 19/8 het eerste punt scoorde.   Vkt bleef de opslagdruk verzorgen.  Zo noteerden we op 21/9 een ace van Elke Coens en ook blokkerend zat het met Silke en Leen Catrysse snor.  VKt maakte vlot uit: 25-14.

Set 2 en Kuurne nam een 0-3 voorsprong waarna Leen Catrysse ‘bijna op haar eentje’ haar ploeg bij en voorbij de tegenstander trok met twee mooie spikes, een blok, een zwientje bij de opslag en een ace: 8-5.   Lore Werbrouck ging op haar elan van de vorige set door en zorgde voor de nodige opslagdruk.  Bij 12-7 kwam Inge Audenaert op de opposite in voor Silke V. en VKt stoomde door naar 8-15 met een listig toetsje van setter Joke Coens die de “5” zag openliggen. 
Maar dan viel alle opslagdruk weg bij VKt en Kuurne vocht terug tot 13-15.  Een time-out van coach Filip Verleye was nodig om het team terug op de rails te krijgen.  Inge Audenaert zorgde opnieuw voor de nodige opslagdruk en de scoremachine van VKt kwam terug op gang, o.m. met een mooie 3m-aanval van diezelfde Inge.  D2 konden de set dan ook eenvoudig uitmaken met 25-16.
Set 3 en coach Filip startte opnieuw met de 2 setters Joke en Silke.  We zagen een Kuurne dat voor elk punt vocht.   De rally’s werden langer, ook al omdat VKt onvoldoende opslagdruk ontwikkelde.  VKt verdedigde goed en het midden werd goed gesolliciteerd, o.m. met mooie scores van Helena Biebauw.  Kuurne was toch een maatje te klein en moest de rol lossen.  Bij 14-9 kwam Lore Verplancke in voor Joke Coens. Nadat de scheids even te voren tot verrassing van Leen haar aanval had afgefloten, nam ze onmiddellijk daarop haar gram met een mooie spike: 16-10.  Meteen haar laatste wapenfeit want Inge Audenaert kwam in haar plaats in.  Met Elke Coens ging de opslagdruk weer de hoogte in en VKt diepte de kloof verder uit.  Lore Werbrouck tekende met een snoeiharde aanval voor de 21-10 en Kuurne bleef verder receptioneel knoeien: 23-10.  Kuurne rolde nog even de spierballen en D2 speelden even wat slordig maar uiteindelijk eindigde de set op 25-16. 

D2 gaan dus verder in het bekeravontuur.  Volgende afspraak is op zaterdag 1 november om 16.00 uur bij Elckerlyc Zwevezele.