maandag 19 november 2012


VC Oudegem – VKt Dames 1: 1 -3
VC Oudegem had vorige week met 3-0 gewonnen tegen AVO Melsele. Een wat moeizame start had gezorgd dat deze ploeg in de kelder van de rangschikking terug te vinden was maar Oudegem stond er zeker niet op zijn plaats. Dat vonden ze zelf ook want in de voorbeschouwing in hun boekje klonk het heel strijdvaardig: “Als team behoren we tot de subtoppers en waarom dan volgende week ook niet Torhout aanpakken. Het zou mooi zijn daar als eerste in te gelukken….. Torhout zal het niet makkelijk krijgen.” De (volgens sommige aanwezige supporters ravissante) trainster van Oudegem B, Fien Callens, zei dat de speelsters er zouden in vliegen zonder enige vorm van druk en dat ze het Torhout zo moeilijk mogelijk zouden maken”. De messen waren dus geslepen van Oudegemse kant en dat hebben we ook gemerkt want onze VKt dames werden geconfronteerd met een felle tegenstander die bij momenten heel sterk stond te verdedigen en een hoge opslagdruk ontwikkelde.

Na een studieronde die vrij lang duurde sloeg VC Oudegem een eerste kloof. VKt raakte receptioneel wat in de problemen en keek plots op tegen een 10-6. Ondertussen was Ellen Goemaere ingekomen in het achterveld waardoor de receptie wat stabieler werd. VKt begon aan de remonte. Eva Verboven na een steekpas van Joke, Caroline Casteleyn met een slim dropballetje, een blok van Iris Vandewiele en enkele outaanvallen van Oudegem -nadat de opslagen van Iris de opbouw bij de tegenpartij compleet verstoorden - en het stond 12-12. Alles te herbeginnen dus en Karen Verhaeghe (2x) en Eva die prima werd aangespeeld door Joke Coens tekenden zelfs voor de 14-15. Bij 15-15 kreeg VKt opnieuw wat problemen in receptie en zo liep Oudegem uit tot 18-15. Lies Dobbelaere kwam in. Joke wist een minder goeie receptie om te toveren tot een prima pass voor Eva die een mooi punt sloeg. Diezelfde Eva bracht daarna met een ace VKt terug in het spoor van Oudegem . Onze receptie had het echt wel moeilijk met de opslagdruk die Oudegem ontwikkelde maar Joke wist telkens opnieuw een goede oplossing uit haar handen te schudden en ditmaal was het Lies die zo de bal tegen de grond kon prikken: 19-18.
Met Lies aan de opslag en een blok dat prima werk leverde, werd Oudegem in de fout gedwongen. Een netopslag van Lies die aan de voor VKt goede kant van het net viel (een zwientje dus) gevolgd door eentje die de receptie van Oudegem niet onder controle kon krijgen en de bordjesman kon 19-21 aanduiden. Na een prima verdediging van libero Jana Lannoy was het de beurt aan Laure Flament om met een knal de bal in de straat te slaan. Knap punt dat Laure daarna nog eens overdeed met een blok-out aanval: 19-23 en VKt op kruissnelheid voor de eerste set zou je denken. Even manifesteerde Oudegem zich nog maar na goed verdedigend werk van Jana was de eerste setbal een feit. Een zeldzame out-opslag van Iris liet Oudegem toe om zich terug in de set te serveren: een ace en vier receptiefouten later haalde Oudegem, ondanks een time-out van coach Jean-Paul Serbruyns de eerste set binnen: 26-24.

Het beloofde dus een moeilijke wedstrijd te worden maar op dat moment staken de Torhoutse meisjes een tandje bij. Karen zette de toon met een prima middenaanval. Van Torhoutse kant verhoogde de opslagdruk (wat o.m. bij opslagen van Karen en Eva tot rechtstreekse punten leidde). Kwam de receptie dan toch een keer goed dan sloeg Oudegem zich te pletter op het imposante Torhoutse blok (2 x Caro, Karen en een éénvrouwsblok van Iris). En als de bal voorbij die muur raakte dan werden de aanvallen van Oudegem prima verdedigd waarbij Jana zich liet opmerken door haar secuur spel. Joke speelde heel gevarieerd en wist zowel Eva als Iris in stelling te brengen: 4-13. Even kwam Oudegem weer in het stuk voor maar bij 7-13 fusilleerde Iris een Oudegemse speelster die er zo waar op de grond ging bij zitten. Toch gaf Oudegem niet af en de toeschouwers kregen lange rally’s te zien. Karen dropte de bal voor 9-15 in twee keer en met een outaanval zorgde Oudegem zelf voor de technische time-out 9-16. VKt ging door op zijn elan en Karen zetten eerst een blok en maakte het dan meteen ook zelf af zodat bij 9-18 de Oudegemse coach haar heil zocht in een time-out. Dat leek eventjes te werken maar bij 13-20 ontbond Eva even haar duivels. Met een score na een prima pass van Joke en dan met twee punten op opslag (waaronder een ace) werd het 13-23. Maar de laatste punten moeten ook gemaakt worden en Oudegem verdedigde beresterk. Pas bij 16-24 kon Joke na een prima receptie van Jana Eva aanspelen die vanop positie 1 het setpunt tegen de grond sloeg: 16-25 en de bordjes van de sets stonden weer gelijk.

Set 3 was bij de start een beetje een kopie van de tweede set. In geen tijd stond het 3 -8 waarbij de hoge foutenlast van Oudegem (vier outaanvallen en een opslagfout) opmerkelijk was. Eva diepte de kloof nog wat uit met een slimme drop Heel uitzonderlijk werd Iris eens afgeblokt maar Eva en goeie opslagen van Caro zorgende voor de 5-11. Toen Laure blok out de 5-12 liet aantekenen, zocht de coach van Oudegem soelaas in een time-out maar veel aarde leek dat niet aan de dijk te brengen. Laure Flament sloeg nog maar eens een mooi punt via het blok en de moeilijke opslagen van Iris brachten Oudegem de wanhoop nabij: 6-14. Toen kwam de spelverdeelster van Oudegem aan de opslag en net als in de eerste set teisterde ze opnieuw de Torhoutse receptie. De opbouw verliep moeizaam en Oudegem profiteerde maximaal: 11-14. Coach Serbruyns had ondertussen zijn time-out genomen en dat was het sein voor Karen om te scoren. Toch bleef Oudegem het momentum behouden en keerde terug naar 14-15. Lies was ondertussen ingekomen en een prima receptie liet toe dat Joke een trefzekere Karen in stelling kon brengen: 14-16. Oudegem vocht voor wat het waard was en het talrijke publiek zag lange rally’s met twee verdedigingen die prima werk leverden. Het blok van VKt deed zijn werk (tot twee maal toe) en met een drop van Caro werd het 15-18. Net als in de vorige set scoorde Eva dan van op positie 2 om dan met een moeilijke opslag de tegenstander in de fout te dwingen: 16-20. Caro met een aanval blok out en een stevig blok van Iris en Lies zorgden voor een geruststellende 17-22… Alhoewel… Oudegem boog maar barstte niet en kroop terug tot 20-22. Een slimme eerstehands toets van Lies die het gaatje op positie 1 had gezien, gaf weer wat ademruimte. Karen blokte toen voor 20-24 en Eva was trefzeker met een driemeteraanval: 20 -25. Set 2 was binnen maar het was niet zonder slag of stoot gegaan.

In set vier startte Lies in plaats van Laure en VKt ging opnieuw sterk van start. In geen tijd stond het 1-6 met onder meer een prima score van Karen en een killblok van Lies en Eva en een mooi technisch geslagen balletje van Caro in de straat. VKt stond ook prima te verdedigen en waar nodig nam libero Jana op een prima manier de pass over wat Caro toeliet om via het blok de 1-6 aan te tekenen. Oudegem nam ook risico’s in opslag maar dat hield ook in dat hun foutenlast aanzienlijk de hoogte in ging: 4-8 na een opslag in het net. Oudegem herstelde zich een beetje en stond ijzersterk te verdedigen wat betekende dat VKt bijna elk punt twee keer moest scoren. Dat deed Lies dan ook voor 5-9. Iris Vandewiele dwong met haar opslag de Oost-Vlaamse receptie in de fout om dan met een ace de kloof nog wat verder uit te diepen: 5-11. Een Oudegemse netfout en een blok van Karen en Eva droegen bij tot de wanhoop die stilaan te merken was aan Oost-Vlaamse kant. Zelfs de luidruchtige trommelaar werd er stil van. Net toen een bezoekende supporter opmerkte dat Lies haar “diagonaaltje” (diagonaal toetsje) nog niet had gedemonstreerd, vond Lies het nodig om zo te scoren. En met Joke aan de opslag stapelden de Oudegemse receptieproblemen zich op: 6-15. Even leek het er op dat de Oudegemse spelverdeelster nog even met haar opslagdruk de bakens zou verzetten maar toen ze de bal zelf out sloeg, was het bij 8-16 tijd voor de tweede technische time-out. Lies kwam aan de opslag en maakte het de Oudegemse dametjes niet makkelijk. Met een ace tekende ze zelfs voor de 8-18. Dankzij de goeie recepties kon Joke twee maal haar middenvrouwen (eerst Karen, daarna Iris) solliciteren en de score evolueerde naar 11-20. Tijd voor Eva om tot twee maal toe de Oost-Vlaamse receptie in gebreke te vinden: 11-22. Even sloop er wat nonchalance in het spel van VKt waardoor Oudegem drie punten op rij kon scoren maar met een zeer mooi technisch geslagen bal diep op positie 1 brak Caro dat momentum. Setbal kwam er na een opstellingsfout van Oudegem waarna Iris aan de opslag de matchbal out sloeg. Dat zal haar ongetwijfeld een traktaat gekost hebben…. Uiteindelijk besliste Lies met een mooie drop midden midden te midden van wanhopig graaiende Oost-Vlaamse speelsters de wedstrijd: 16-25.
We zagen anders dan wat de setstanden laten vermoeden een zeer degelijk Oudegem aan het werk dat het onze speelsters niet gemakkelijk gemaakt heeft. Een pluim voor alle VKt-dames voor deze puike overwinning.

Traden aan voor VKt: Eva Verboven, Lies Dobbelaere, Laure Flament, Joke Coens, Karen Verhaeghe, Iris Vandewiele, Jana Lannoy, Caroline Casteleyn, Ellen Goemaere, Lien Moijson. Helena Biebauw, Julie Maertens. Coach: Jean-Paul Serbruyns.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten